Het lezen van etiketten op eten is een goede eerste stap om minder suiker binnen te krijgen. Op het etiket staat namelijk precies hoeveel suikers er in je eten zitten. Wist jij dat er bijvoorbeeld vaak suiker wordt toegevoegd aan pastasaus en soep in blik?

Verschillende soorten suiker

De World Health Organization raadt een maximum van 25 gram suiker per dag aan. Hiermee bedoelen ze suikers die zijn toegevoegd aan voeding en dranken. Hieronder vallen ook suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siroop, fruitsappen en fruitsapconcentraat.

Suikers uit vers fruit, groenten en melk vallen niet binnen deze richtlijn. Deze suikers kun je gerust eten. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat het eten van deze suikers nadelige gevolgen heeft.

“Suikers uit vers fruit, groenten en melk hebben geen nadelige gevolgen voor je gezondheid”- World Health Organization

Natuurlijke suikers op de voedingswaardetabel

Fabrikanten hoeven niet te vermelden wat voor type suikers er in een product zitten. Daarom staat er op een etiket ‘Koolhydraten – waarvan suikers’. We weten dus niet precies wat voor suikers dit zijn. Zijn het alleen natuurlijke suikers – of is er suiker aan toegevoegd?

Als voorbeeld gebruiken we de voedingswaarden op het etiket van een chocoladetoetje. Hier zie je dat bij ‘Koolhydraten – waarvan suikers’ 9,7 gram suiker per 100 gram in zit.

Suikers in Chocoladetoetje

In dit toetje zitten sowieso natuurlijke suikers. Het hoofdingrediënt is yoghurt en dat bevat lactose, een melksuiker. Volgens het WHO is dat een suiker die je gerust kan eten.

Maar, hoeveel lactose bevatten melkproducten nou eigenlijk? Specifiek voor yoghurt is dit 3,2 gram per 100 gram. Bij ‘Koolhydraten – waarvan suikers’ lazen we dat er in totaal 9,7 gram suiker in zit. Dat betekent dat er dus nog 6,5 gram suiker is toegevoegd.

Toegevoegde suikers op de ingrediëntenlijst

Om meteen te weten of er suikers zijn toegevoegd aan een product bekijk je de ingrediëntenlijst. Staat hier suiker bij, dan zijn er suikers toegevoegd.

In de ingrediëntenlijst van het toetje zie je dat er verschillende soorten suikers zijn toegevoegd. Namelijk suiker, magere melkpoeder en citroensapconcentraat. Wist je dat er 130 verschillende namen voor suiker zijn?

Haal jij alles uit het etiket? Het Voedingscentrum zet alles op een rijtje over etiketten lezen.