Meer weten over suiker? Ga er dan even voor zitten dit weekend en pak er een bak zelfgemaakte popcorn bij. We hebben 3 documentaires op een rij gezet vol (informatie over) suiker.

 

1. The Truth about Sugar

Benieuwd naar hoe je het beste kan minderen met suiker? Of wat de nadelen zijn van veel suiker eten? Deze documentaire van de BBC laat je zien in welke producten veel suiker zit en welke positieve effect het heeft wanneer je minder suiker eet. Ze laten dit zien door vier Britten te filmen die gemiddeld zo’n 90 tot 150 gram suiker per dag aten. Op aanraden van de World Health Organization eten ze zes weken lang maximaal 25 gram toegevoegde suiker per dag. Spoiler: drie van hen verloren zes kilo binnen zes weken. Ook in Nederland eten we veel te veel suiker. Wist je dat de gemiddelde Nederlander 120 gram suiker binnenkrijgt? Dan zijn 30 suikerklontjes per dag.

 

2. The Secrets of Sugar

Welke geheimen verbergt de voedingsindustrie voor ons? Waarom zijn voedingslabels nog altijd zo onduidelijk? En waarom weten we niet precies hoeveel suiker er aan ons eten wordt toegevoegd? Onderzoekers koppelen suiker naast overgewicht ook aan een groot aantal andere ziekten, waaronder kanker, hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer. In deze Canadese documentaire wordt er in de wetenschap gedoken – en wordt de voedingsindustrie stevig aan de tand gevoeld.

 

 

3. Jamie’s Sugar Rush

Jamie Oliver richt zich in deze documentaire op slechte gebitten, overgewicht bij jonge kinderen en amputaties door diabetes. In Groot-Brittannië eten mensen gemiddeld 40 suikerklontjes, met een diabetes epidemie tot gevolg.

Jamie Oliver is naar aanleiding van zijn documentaire een petitie gestart voor een suikertaks. Nu, 3 jaar later, is de suikertaks ingevoerd en is het een groot succes. Producenten voelden zich onder druk gezet met als gevolg dat de frisdranken in Groot-Brittanië minder zoet zijn.

Diabetes is niet alleen een epidemie in Groot-Brittannië. In Nederland is het aantal mensen met diabetes meer dan verdubbeld sinds 1994. Inmiddels hebben 1,2 miljoen Nederlanders diabetes.